Alkoholfri öl

Öl utan alkohol är trendigt

Intresset för alkoholfri öl har växt på senare år. Både internationellt etablerade öljättar och små hantverksbryggerier satsar på alkoholfri öltillverkning. Det gör att du hittar ett stort utbud i hyllorna. Den klassiskt ljusa lagerölen har fått sällskap av till exempel smakrik ale, syrlig öl och stout. Systembolaget delar dessutom in den alkoholfria ölen i både typer och stilar i såväl butik som online.Det finns flera olika metoder för att hålla nere, ta bort eller minska alkoholen i öl. Traditionellt har bryggarna gjort ett vanligt öl och sedan avlägsnat alkoholen. I dag arbetar en del bryggare annorlunda genom att aldrig överstiga gränsen för alkoholfri öl som ligger på 0,5 procent. Men hur får man egentligen till smakrik alkoholfri öl när den klassiska smak bäraren alkohol försvinner? 

Kallkontakt

Modern metod där bryggaren tillverkar en vört som kyls ner innan man tillsätter jästen. Jäsningen blir långsammare och bara en liten del av sockret i vörten omvandlas till alkohol eftersom jäsningen avbryts innan alkoholhalten har stigit för högt. I övrigt kan bryggaren använda hela paletten för att skapa smak – humle sorter, jäst och hur malten rostas. Metoden med kall kontakt tar tillvara på maltens och humlens aromer. En billig metod som ger smakrikt öl. 

Malt med lite stärkelse

Modern metod där bryggaren väljer malt som inte innehåller så mycket stärkelse. Under tillverkningen omvandlas stärkelsen till socker som sedan blir till alkohol. Lite stärkelse ger alltså mindre alkohol. Även här kan bryggaren använda hela paletten för att skapa smak.  

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång